En dan ligt er nu weer een veerboot vast. Er is iets met het klimaat en het openbaar vervoer in Nederland. Als het herfstblaren waait dan remt het niet, als het sneeuwt dan rijdt het niet, als het vriest dan evacueert het niet. Het enige dat wel op volle toeren draait, is de media. We kunnen geen genoeg krijgen van berichtgeving over stagnerend verkeer. En ik geef toe, het is inderdaad erg amusant.
Het is natuurlijk helemaal niet leuk om uren op een boot op een zandplaat vast te zitten. En zeker niet op een dag dat je elk moment pinguïns in de straat verwacht. Maar als ik Ger van Langen van rederij Wagenborg hoor vertellen over de situatie ter plaatse, dan zou ik bijna willen dat ik op die zandplaat zat. Wat een gezellige boel zeg. De kachel brandt en de mensen zijn lekker toegedekt met dekentjes. Er wordt gelezen en gekaart en de eilanders doen voorspellingen over hoe lang het nog gaat duren. En er zijn gehaktballen.
De Nederlandse Spoorwegen zouden heel wat kunnen opsteken van het crisisbeleid van rederij Wagenborg. Ik kan me namelijk voorstellen dat je in een gestrande trein ook best een lekkere bal kunt gebruiken. Als de conducteur je dan ook nog komt toedekken met een dekentje, wordt het vast net zo gezellig als op die veerboot. En laat dan die herfstbladeren, sneeuwstormen, ijzel, brandjes, herstelwerkzaamheden, wisselstoringen, donder en bliksem maar komen.
Vandaag het recept voor een gehaktbal die je kunt eten in goede en slechte tijden.
Gehaktballen met een Indisch tintje
Voor 4 personen
½ pond biologisch rundergehakt
1 ei
kleine ui, fijngesnipperd
2 tl sambal manis
scheutje ketjap asin
zout
versgemalen zwarte peper
klont roomboter
Alle ingrediënten, behalve de boter, door elkaar kneden en met vochtige handen 4 stevige ballen vormen. Boter verhitten in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Ballen in de pan leggen, iets platdrukken en laten bakken tot de onderkanten bruin zijn en gemakkelijk los komen van de bodem. Pan af en toe bewegen zodat de boter rond de ballen drijft. Gehaktballen keren en de andere kant bruin bakken. Scheutje water toevoegen, deksel schuin op de pan leggen en 10 minuten laten sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten