Omwonenden van het Museumplein in Amsterdam hebben een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen om te voorkomen dat de Staatsloterij er het Oudejaarsfeest gaat organiseren. Het Bewonersoverleg Concertgebouwbuurt voert aan dat er vorig jaar overlast was van de soundchecks en luidruchtige feestgangers. En verder zou volgens hen - de feestjes rond het WK meegeteld - het officiële aantal van zes grootschalige evenementen per jaar worden overschreden.
Je zal er maar wonen aan dat Museumplein. In de lente staat al dat voetballende tuig het gazon kapot te trappen. In de zomer kun je nergens behoorlijk zitten want het voetballende tuig heeft in het voorjaar het hele gazon kapot getrapt. In de herfst waait je hond weg, want nergens beschutting. En in de winter wordt de sierbestrating zo glad dat je regelrecht bij de Albert Heijn de kelder in glijdt. En als je dan álles hebt gehad, krijg je aan het eind van het jaar ook nog een soundcheckende Beau van Erven Dorens op je dak. Nee, ik begrijp het Bewonersoverleg volkomen.
Burgemeester van der Laan niet. Hij wil Beau en Tooske en Xander en Nick & Simon heel graag op dat Museumplein. En daarom beroept hij zich op overmacht. Want dat Nederland tijdens het WK zo goed zou spelen, had niemand kunnen voorzien. Dan kun je niet anders dan drie avonden een groot scherm ophangen en duizenden mensen het net ingezaaide grasveld kapot laten trappen. Dat is overmacht en dat telt niet.
Ik ben benieuwd wie het kort geding gaat winnen. Maar ik heb zo’n vermoeden dat het Bewonersoverleg Concertgebouwbuurt het onderspit gaat delven. En dat de omwonenden ook dit jaar hun oliebollenfeestje samen met Beau en lallende feestgangers moeten vieren. Als ik het Bewonersoverleg was zou ik nu alvast bij de gemeente een vergunning aanvragen. Voor het bouwen van een geluidswal rond het hele Museumplein. Zie je ook dat kale gras niet meer.
Vandaag het recept voor hapje dat straks verrukkelijk smaakt bij de champagne. Maak de jam een paar dagen van tevoren.
Coquilles met crème fraiche en tomatenjam
Voor 4 personen
1 kg rijpe pomodorotomaten
10 g fijne kristalsuiker
10 g zeezout
10 g versgemalen zwarte peper
1 tl mosterdpoeder
1 ½ dl rode wijnazijn
75 g verse gember, geschild en fijngehakt
8 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
5 rode pepers, fijngehakt
140 g fijne kristalsuiker
4 el vissaus
8 grote coquilles, zonder kuit
crème fraiche
handje rucola
Verwarm de oven op 100°C. Snijd de tomaten overlangs doormidden en leg ze met het snijvlak omhoog op een bakplaat. Meng in een kommetje de suiker, zout en peper en bestrooi er de tomaten mee. Rooster de tomaten 3-4 uur in de oven.
Neem de tomaten uit de oven en doe ze in een grote pan. Voeg alle andere ingrediënten toe en verwarm op laag vuur. Laat 2 uur zachtjes koken, roer regelmatig. Bewaar de jam in een afsluitbare bak in de koelkast of schep in gesteriliseerde potten. De jam is dan tot 1 maand houdbaar.
Haal de tomatenjam tijdig uit de koelkast. Bak de coquilles in een koekenpan in een beetje olijfolie 1 ½ - 2 minuten aan elke kant of gril ze in een grillpan. Lepel op elke coquille een klodder crème fraiche en een klodder van de kleverige tomatenjam. Serveer op wat rucola.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten