maandag 21 februari 2011

Doe het maar lekker wel hoor Alex!

Prins Willem-Alexander moet zijn aanstaande koningschap aan de wilgen hangen. Dat stelt emeritus hoogleraar Cultuurwetenschappen Hans van den Bergh in zijn boek Doe het niet, Alex!, dat deze week verschijnt. In het boek geeft Van den Bergh ruim dertig redenen waarom het voor de prins én Nederland beter zou zijn als hij van het koningschap afziet.

Volgens Van den Bergh is de kroonprins ‘veeleer een te beweeglijke, sportieve vrolijke frans’ en ‘in veel te veel opzichten een jongen van deze eenentwintigste, door en door democratische eeuw om van zichzelf te geloven dat hij werkelijk uitsteekt boven het Nederlandse maaiveld’. Nou zeg. A. Praat ’s normaal. En B: Waar bemoei jij je mee?!

Ik vind het lullig voor Alex. Wat maakt het nou uit dat we straks een koning hebben die het echt leuk vindt om koek te happen? Of die niet wuift, maar hartelijk zijn armen laat wapperen richting het volk? Die niet stijfjes handen schudt, maar de dames van het Nederlandse hockeyteam lekker spontaan bestormt als ze gewonnen hebben. En we houden toch zeker allemaal van een pilsje op z’n tijd?

Dus nee hoor Alex, doe het maar lekker wel. Trek jij je maar helemaal niets aan van wat meneer de emeritus hoogleraar Cultuurwetenschappen/lid van het Republikeins Genootschap over jou in z’n boekje schrijft. Die mag dan dertig redenen bedenken waarom je van de kroon af moet zien, ik kan er wel tachtig verzinnen waarom je dat ding gewoon lekker op je beweeglijke, sportieve, vrolijke toetje moet zetten.

Vandaag, in het kader ‘Oranje boven’, het recept voor een lekkere en simpele wortelsalade.


Wortelsalade

1 winterwortel, geschild, grof geraspt
½ zoetzure appel (Granny Smith), geschild, grof geraspt
1-2 el olijfolie
½ el citroensap
1 tl gemalen komijn
2 el sesamzaad, geroosterd
handje walnoten, geroosterd
stukje feta (desgewenst)

Alle ingrediënten, behalve 1 el sesamzaad in een kom doen en goed omscheppen. Op smaak brengen met zeezout en versgemalen zwarte peper. Verkruimel er de feta over, bestrooi met het achtergehouden sesamzaad en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten