zondag 13 februari 2011

Leonardo weet vast raad met een agressieve potvis

Onderzoekers hebben het wrak gevonden van het schip De twee broers, een walvisvaarder die in 1823 verging voor de kust van Honolulu. Kapitein van de Twee broers was George Pollard, die eerder met het schip Essex schipbreuk leed na aanvaring met een walvis. Pollard’s belevenissen inspireerden Nathaniel Philbrick bij het schrijven van het wereldberoemde boek Moby Dick.

Wauw. Stel je toch eens voor dat je zo’n vondst doet. Jarenlang doe je onderzoek en zit je met allemaal ingewikkelde computerprogramma’s uit te pluizen waar dat schip naar de haaien is gegaan. En dan op een goede dag flipper je er gewoon boven. En je krabt hier en daar wat zeewier en mosseltjes weg en je vindt allemaal spullen waarmee ‘kapitein Moby Dick’ bijna twee eeuwen geleden op walvissen jaagde. Dan heb je best wat extra zuurstof nodig.

De Twee Broers was het laatste schip waarop kapitein Pollard voer. Nadat hij was opgevist, hing hij zijn kapiteinspet voorgoed aan de wilgen. De man was al aardig getraumatiseerd van zijn eerste schipbreuk. Nadat de Essex was geramd door een potvis, dreven Pollard en de rest van zijn bemanning drie maanden op zee. Ze overleefden doordat ze de lichamen van de dode scheepsmaten opaten.

Wat een verhaal... Ik voorzie een grootscheepse verfilming. Leonardo di Caprio lijkt me uitstekend in de rol van heldhaftige scheepsmaat. Die kent het klappen van de zweep en weet vast wel raad met een agressieve potvis. Jack Nickolson is wat bejaard, maar als woeste kapitein Pollard kan hij nog best. En als er iemand is die met overtuiging zijn tanden in het been van Leo kan zetten, is hij het.

Vandaag, in het kader ‘johoho en een fles met rum’, het recept voor kipschnitzels met een exotische vruchten-rumsaus.


Kipschnitzels met banaan, ananas en rum

Voor 2 personen

2 biologische kipfilets, ingewreven met een teentje knoflook, gepaneerd
Klont boter
2 bananen
klein blikje ananasringen, in stukjes, sap bewaren
1 tl gedroogde rozemarijn
1 el gembersiroop
1-2 el ketjap asin
paar druppels tabasco
scheut rum

Bak de kipfilets in boter.
Maak intussen de saus. Verhit een klont boter in een koekenpan. Snijd de bananen in plakjes en voeg ze toe aan de pan. Voeg als de banaan zacht begint te worden de ananas en rozemarijn toe. Laat kort bakken, voeg dan tweederde van het ananassap, de gembersiroop, ketjap en tabasco toe. Laat koken tot de saus stroperig is (laat de saus niet te droog worden). Schenk er de rum bij, flambeer de saus en doof de vlammen. Proef, breng wanneer nodig op smaak met zout en peper en serveer over de gebakken kipfilets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten