China heeft een nieuwe hobby: spelen met het weer. Het land investeert miljoenen yuan in technieken waarmee het weer kan worden gemanipuleerd. Door regen, zonneschijn en andere weersoorten naar de hand te zetten, wil Peking natuurrampen voorkomen en het bijvoorbeeld laten regenen in perioden van grote droogte.
Tijdens de Spelen 2008 heeft China al wat foefjes uitgehaald om te zorgen voor blauwe luchten boven het Olympisch park. Eerst joegen ze de automobilisten de stad uit. Toen moesten de pekingeendroosteraars ophouden met roosteren. En tenslotte, vlak voor de opening, schoten meteorologen chemische middelen de lucht in om het te laten regenen voor de wolken Peking bereikten. Kijk, zo wordt weerman zijn pas echt een interessant beroep.
Misschien is het voor Nederland ook niet zo’n gek idee om geld te steken in dit soort technieken. Laat de Chinezen maar lekker in de zon paraderen, wij gaan weer bloot naar Dance Valley. En als er dan een sneeuwstorm op komst is precies op de dag dat de halve bevolking op kerstreces gaat, stel je zo’n storm gewoon een paar dagen uit. Of je verplaatst ‘m naar Duitsland.
Ik kan me voorstellen dat Erwin Krol stikjaloers is op de Chinezen. En dat hij ervan droomt om bewapend met een enorm weerpistool het weer te presenteren. Om dan, als het dagen achtereen schit-te-rend weer is geweest, gewoon ’s lekker met dat pistool een enorme stortregen los te schieten. ‘April doet wat hij wil, maar ik ook hoor mensen!’.
Vandaag het recept voor een verkwikkende maaltijdsoep die past bij regen, zon, hagel, ijzel en sneeuw.
Bamisoep
Voor 2 personen
1 liter kippenbouillon (van 2 biologische bouillonblokjes)
2 tenen knoflook
6 mie-nestjes
4 el olie
Flinke ui, in halve ringen
2 eieren
1 biologische kipfilet, in reepjes
2 el oestersaus
1 el vissaus
1 tl sambal manis
1 ons rauwe garnalen
handje taugé
handje peultjes, afgehaald
struikje boksoi, onderkant afgesneden, bladeren losgehaald
handje verse koriander, grofgehakt
Kippenbouillon op het vuur zetten en met 1 gehalveerde teen knoflook zachtjes laten trekken. Mie koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mie over twee diepe kommen verdelen.
Kipfilet in een kom doen, resterende teentje knoflook erboven uitknijpen, oestersaus, vissaus en sambal toevoegen en goed omscheppen. Laten marineren.
In een wok of koekenpan 2 eetlepels olie verhitten, ui toevoegen en fruiten tot de ui zacht is. Eieren toevoegen, door de ui roeren en kort bakken tot de eieren gestold zijn. Ei-uimengsel uit de pan halen en verdelen over de soepkommen. Pan schoonmaken, rest van de olie verhitten en hierin de kipfilet bakken. Uit de pan halen en over de kommen verdelen. Boksoi en peultjes in het achtergebleven vet bakken tot de bladeren zijn geslonken en de peultjes felgroen zijn. Op het laatst de taugé toevoegen, eventueel ‘afblussen’ met een scheutje vissaus en oestersaus. Groenten in de kommen scheppen, de hete bouillon erover schenken en bestrooien met koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten