dinsdag 23 november 2010

Rotskruiper verslaat oehoe

Er is een ‘fantastisch mooi’ vogeltje ontdekt. In Maastricht, op de Sint Pietersberg. Hij heet rotskruiper en is grijs met zwart met rood. Heel vogelminnend Nederland is in staat van opwinding. En de alleropgewondensten trekken nu massaal naar Maastricht om het beest met eigen ogen te aanschouwen.

De rotskruiper werd ontdekt door vogelaar Arnold Meijer. Die was bewapend met telescoop op zoek naar de oehoe. En precies op het moment dat zijn vrouw kwam aanlopen (ik kan me zo voorstellen dat ze terugkwam van een toiletstop ergens elders op de berg) zag Meijer daar ineens die rotskruiper. En daarmee werd de oehoe van ondergeschikt belang.

Hoe zou dat nu gaan, vraag ik me af. Hordes vogelaars die de Pietersberg beklimmen op zoek naar een vogel die natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen is. Want die rotskruiper gaat heus niet zitten wachten tot al die kouwe drukte de berg op komt. Die doet precies wat u ook zou doen als u gestoord werd tijdens een momentje voor jezelf op de Sint Pieter. Die vliegt op en zoekt z’n heil in Duitsland.

Vandaag een recept voor een picknick op de St. Pieter of op welke berg dan ook.


Bieten-linzensalade met geitenkaas

Voor 2 personen

3 gekookte bietjes, in blokjes
1 kleine friszure appel, in blokjes
250 g groene Puy linzen (natuurwinkel)
handvol verse bladpeterselie, grofgehakt
Stuk zachte geitenkaas (Bettine Blanc) of feta, verkruimeld

Dressing:
2 el olijfolie (of meer naar smaak)
1 el (Spaanse) sherry azijn
1 tl rozemarijn
1 tl mosterd
1 el honing

Zet de linzen op in een pan met ruim water (geen zout toevoegen) en kook ze in 20 minuten beetgaar. Spoel de linzen af onder koud stromend water en laat afkoelen.
Roer intussen de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. 
Doe de bietjes, appel en linzen in een kom en schep er de bladpeterselie door. Meng de dressing door de salade en verkruimel er de geitenkaas of feta over. Garneer met nog wat bladpeterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten