
Ik ben dol op Luis Suarez. Het is een lieverd. Ooit werd hij geïnterviewd door Ivo Niehe en lieten ze zien hoe hij zijn moeder een huis cadeau gaf. Een huis dat ze van haar baantje als schoonmaakster never nooit had kunnen kopen. En Luis' moeder was zo blij, tot tranen geroerd was ze. En Luis op zijn buurt ook. En Ivo ook volgens mij.
Het komt ook door zijn overbeet dat ik Suarez zo leuk vind. Het geeft ‘m iets zachts, iets sulligs. En gek genoeg is dat sullige heel sexy in combinatie met goed kunnen voetballen. Als ik er zo over nadenk hebben we best veel sexy-sullige voetballers in Nederland. Alleen al het nationaal elftal telt heel wat dikke lippen, openhangende monden, kalende hoofden en varkensoogjes. Maar dat valt allemaal weg als we de mannen aan het werk zien. Of als de shirtjes uitgaan. Dan ook.
Maar goed, terug naar dat bijten. Wat ik Luis dolgraag zou willen vragen is of het lekker was. En ook of het bloedde. Ik kan me namelijk nauwelijks voorstellen dat je als je iemand uit woede bijt, dat je dat dan zachtjes doet. Als je boos bent, dan zet je je tanden met volle kaakkracht in die schouder. Je deelt dan geen liefdesbeetje uit.
De KNVB is een vooronderzoek gestart. Ik vraag me af of ze dan ook de schouder van Bakkal onderzoeken. En wat ze dan doen als blijkt dat de tanden van Luis nog steeds te zien zijn. Misschien dat we Suarez de eerstvolgende wedstrijd wel terugzien in zo’n Hannibal Lector helm. Zodat hij zijn woede niet meer kan koelen op de lichaamsdelen van zijn medespelers. Veiligheid voor alles. Maar wel jammer dat die schattige overbeet dan achter tralies verdwijnt.
Vandaag – als eerbetoon aan Luis - een herfstrecept voor schouderkarbonades.
Karbonades met appel en ui
Voor 2 personen
50 g boter
2 schouderkarbonaden (bij voorkeur biologisch, vraag je slager de karbonaden dik te snijden)
1 grote ui, in ringen
2 kleine Granny Smith appels, ongeschild, elk in 8 parten, klokhuis verwijderd
2 tl fijngehakte verse rozemarijn
1 tl rietsuiker of bruine basterdsuiker
glas cider
2 opgehoopte el crème fraiche
Oven voorverwarmen op 230°C.
De helft van de boter verhitten in een koekenpan. Karbonaden bestrooien met zout en peper en kort aanbraden tot ze aan beide kanten een beetje bruin zijn. Uit de pan nemen. Rest van de boter toevoegen en hierin de uien bakken tot ze een beetje bruin zijn. Stukken appel toevoegen en meebakken tot ze net bruin zijn. Rozemarijn erdoor roeren en op smaak brengen met zout en versgemalen zwarte peper.
Karbonades in een ovenschaal leggen en er de ui en appel over scheppen. Suiker over de appel strooien. Cider erover schenken. Vlees 20-25 minuten in de oven zetten (afhankelijk van de dikte van het vlees). Karbonades uit de ovenschaal nemen, losjes afdekken met folie en even laten rusten. Crème fraiche door de appel en ui roeren en kort meewarmen. Karbonades op borden leggen en de saus erover scheppen. Lekker met aardappelpuree en broccoli.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten