Octopus Paul, de Duitse inktvis die tijdens het WK 2010 de uitslagen van de wedstrijden goed wist te voorspellen, krijgt een monument. Sealife, het oord waar Paul zijn dagen doorbracht in een met voetbal-items opgesmukt aquarium, heeft een speciale plek ingericht waar onder andere de urn met Paul’s as en een gedenkteken worden geplaatst. De inktvis stierf 26 oktober vorig jaar een natuurlijke dood. Hij werd 2,5 jaar oud.
Ik kan me zo voorstellen dat Paul zich in zijn urntje zou omdraaien als hij hoorde welke gekte er nu weer rond zijn bestaan wordt gecreëerd. Toen het beest nog leefde had hij het al niet makkelijk. Paul kreeg dreigbrieven toen hij had voorspeld dat Duitsland in de halve finale zou verliezen van Spanje. En de hele dag dromden er mensen - fans en vijanden - voor zijn ruitje. Als octopus zou je al die lieden toch graag een knal willen verkopen. Met alle acht je poten.
Nu hij dan eindelijk rust heeft, wordt ‘ie ook in de dood nog achtervolgd. Ik zou er niet gek van staan te kijken als binnenkort het hele verkeer rond Oberhausen vast komt te staan in een file, omdat er een stille tocht wordt georganiseerd. Of dat de Spanjaarden er een bedevaartsoord van maken en keihard olé olé olé, we are the champions boven die urn gaan staan zingen.
Het is voor de medewerkers van Sealife te hopen dat het monument met respect wordt behandeld. Die mensen hebben het al zwaar met het verlies van hun geliefde inktvis. Maar ik ben bang dat het niet lang zal duren voor er in de krant berichten verschijnen over grafschennis. Omdat een paar losgeslagen hooligans de urn van Paul hebben omgekieperd. Wie dreigbrieven stuurt naar een octopus is tot alles in staat.
Vandaag, omdat Paul er zo van hield, mosselen op het menu.
Spaghetti met tomaat en mosselen
Voor 2 personen
200 g spaghetti
½ kilo mosselen
4-5 tomaten, ontveld, in stukjes
klontje boter
2 el olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
tl suiker
snuf chilivlokken
flinke hand bladpeterselie, grofgehakt
Kook de spaghetti in ruim kokend, gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Doe intussen de mosselen in een pan met een laagje water. Op hoog vuur aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten stomen. Door een zeef afgieten, kookvocht opvangen in een kom. Mosselen, op een paar na, uit de schelp halen.
Boter en olijfolie verhitten. Knoflook en ui fruiten. Tomaten en een scheutje van het mosselkookvocht toevoegen. Laten inkoken tot het meeste vocht is verdampt. Op smaak brengen met suiker, zeezout, versgemalen zwarte peper en de chilivlokken. Mosselen door de saus roeren en meewarmen. Pasta en peterselie erdoor mengen. Op een voorverwarmde schaal scheppen en garneren met de achtergehouden mosselen. Lekker met vers knoflookbrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten