TLS, het bedrijf achter de ov-chipkaart, is eind dit jaar gereed om ov-kaarten met een nieuwe chip in productie te nemen. Dat heeft minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Onlangs is gebleken dat de huidige ov-chipkaart eenvoudig te kraken is. Ook bij de kaart met de nieuwe chip is dit risico niet uitgesloten, benadrukte Schultz.
Het eerste dat ik me afvroeg toen ik dit bericht las, is of mevrouw Schultz niet zelf toe is aan een nieuw chipje. Het is al best vreemd dat er miljoenen worden gestoken in een vervoerskaart die met behulp van ‘Windows-software en een kaartlezer eenvoudig te kraken is’. Je zou toch zeggen dat er genoeg hackersnotneusjes te vinden zijn, die je dit soort zaken kunt laten testen. Maar als er vervolgens besloten wordt de kraakbare kaart te vervangen voor een kraakbare kaart, is er toch meer aan de hand volgens mij. De Tweede Kamer zou misschien ’s moeten checken of mevrouw Schultz geen aandeelhouder is bij TLS. Het zou een hoop verklaren.
Toch vind ik het een beetje zielig voor de minister. Je zou maar moeten dealen met al die vervoersbedrijven. Die hebben als een gek hun bussen en trams omgebouwd en de stations overhoop gehaald om paaltjes en poortjes te timmeren. Dan moet je niet aankomen met de mededeling dat het allemaal wat later wordt. Nee, misschien dat je dan wel gewoon doorzet, heel Nederland de strippenkaart ontneemt en iedereen gratis langs die palen laat rennen.
Van haar collega’s hoeft de minister ook al niet veel steun te verwachten. D66 ziet nog wel heil in de chipkaart, maar erkent dat het ding inmiddels een ‘hemeltergende historie’ heeft. En SP-kamerlid Farshad Bashir verklaarde de ov-chipkaart nu definitief failliet. Ja zeg, met zo’n attitude komen we er nooit. En bovendien zou meneer Bashir zo zolangzamerhand toch ’s moeten weten dat er overal apparaten staan waarmee je zo’n kaart gewoon weer op kunt laden.
Vandaag, voor als je chips gaat kraken, het recept voor een heel simpel dipsausje.
Roze dipsaus
Mayonaise
Ketchup
1 sjalotje, heel fijn gesnipperd
1-2 el cognac
zout
versgemalen zwarte peper
Afhankelijk van de hoeveelheid chips die je van plan bent te gaan eten een klodder mayonaise in een kommetje doen. Zoveel ketchup toevoegen dat je een mooi roze sausje krijgt. Aanlengen met een scheutje water tot het iets vloeibaarder is. Sjalotje toevoegen en op smaak brengen met zout, peper en cognac.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten