
Ik heb een vraag. Als jij nou een kievit was. En het is je gelukt om klapper-tandend, ingesneeuwd en met een platgewaaide kuif een prachtig ei te leggen in de Commandeurspolder. Zou jij het dan leuk vinden dat een paar natuurliefhebbers met hun vingers aan jouw ei zaten? Om te controleren of het wel vers is?
Nee, dat vind je niet leuk. Sterker nog, je hebt er dan flink de pee in en je hoeft dat ei gelijk ook niet meer.
Die controleurs hadden het ei dus net zo goed kunnen opeten, maar dat mag niet. Alleen in Friesland is het rapen van kievitseieren toegestaan. Dus terwijl in het hele land natuurbeschermers kievitseieren oppakken en weer terug in het nest te leggen, pakken de Friezen ze op en leggen ze in de pan.
Het is wel duidelijk. Als kievit ben je in Nederland zwaar de klos. Het zal me niets verbazen als er over een paar jaar in het hele land geen kievit meer te vinden is. En tegen elke natuurbeschermer of Fries die dan gaat zitten klagen over het gebrek aan eieren, zou ik het volgende willen zeggen: het is de kievit of het ei. En: beter een kievit in de hand, dan tien eieren in een wei in Friesland.
Vandaag, om te vieren dat er gelukkig ook nog kippeneieren zijn, het recept voor een luxe omelet.
Omelet met truffel
Voor 1 persoon
2 eieren (liefst biologisch)
1 tl truffelolie van goede kwaliteit (flesje Urbani)
klein handje geraspte oude kaas
zout en versgemalen zwarte peper
klont boter
Klop in een kom de eieren, truffelolie, kaas, zout en peper door elkaar. Smelt de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk het eimengsel in de pan. Laat de omelet op laag vuur bakken en schud de pan regelmatig. Vouw de omelet, net voordat de bovenkant gestold is, dubbel. Stort op een bord en eet met geroosterd boerenbrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten